CP-voetbal

CP-voetbal (internationaal Football 7-a-side genoemd) is een van de sporten die op het programma van de Paralympische Spelen staan. CP-voetbal wordt gespeeld door voetballers die als gevolg van een hersenbeschadiging een motorisch probleem hebben. De beschadiging is meestal het gevolg van een geboortetrauma (Cerebrale Parese). In aanmerking komen ook voetballers die op latere leeftijd een hersenbloeding, herseninfarct of hersentumor hebben gehad. Spelers die in coma hebben gelegen en hieraan een licht motorisch probleem hebben overgehouden, behoren eveneens tot de doelgroep.
Voor onze CP-voetbalploeg breiden we de doelgroep uit tot kinderen met een fysieke beperking, ongeacht de oorzaak van hun beperking.
De spelvorm is zeven tegen zeven, op een kleiner voetbalveld. Ook het doel is kleiner. Er gelden de regels van de FIFA, waarbij enkele spelregels (géén buitenspel en inrollen) zijn aangepast.

Zoals in onze missie en visie zijn aangegeven, staan spel en plezier bij ons voorop. Het competitief element laten we voorlopig achterwege. Wanneer we in de toekomst echter "officiële" wedstrijden zouden willen spelen, dienen we er rekening mee te houden dat de voetballers volgens een standaard classificatie in een van de onderstaande groepen ingedeeld moeten worden:

  • C5: sporters die beperkingen hebben in het lopen en rennen, maar die geen problemen hebben met staan of schieten.
  • C6: sporters die meestal beperkingen hebben over de controle en coördinatie van alle vier de ledematen; bijvoorbeeld als gevolg van athetose, evenwichtsstoornis of spasticiteit en spasme
  • C7: sporters met hemiplegie, waarbij een lichaamshelft verlamd/beperkt is en de andere helft normaal functioneert.
  • C8: sporters met een lichte vorm van hemiplegie, diplegie (symmetrische verlamming), athetose of monoplegie (verlamming van een ledemaat) en die aan de specifieke criteria voldoen.

Gedurende de wedstrijd moet er altijd een C5 of C6 speler in het veld staan. Als dat niet mogelijk is, dan moet het team met zes (verder) spelen. Bovendien mogen tegelijkertijd maximaal drie C8 spelers in het veld staan.

Nieuws

Wie? Wanneer? Waar?

Wie? Kinderen jonger dan 12 jaar met een fysieke beperking.

Wanneer? Iedere zaterdag van 14u00 tot 15u00.

Waar? KFC Helson: Sportstraat z/n, 3530 Houthalen-Helchteren.

Organisatie

Benny Coninx: +32 (0)476 32 74 62

Maarten Thonissen: +32 (0)494 32 78 33

 

info@fcplim.be